keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kiikareiden korkkaus

Tänään päästiin vihdoin ja viimein oppilaiden kanssa tutustumaan kiikareihin. Tilasin aikaisemmin syksyllä koululle Helioss Queantum-4 -kiikarit. Objektiivilinssin halkaisija on 80mm ja suurennus on 20-kertainen.

Kiikareiden mukana toimitettiin näppärän kokoinen pehmustettu laukku. Näin kallis optiikka pysyy hyvässä kunnossa. Painoa kiikareille kertyy 3,2 kg joten käsivaralla tätä mötikkää ei käytellä.

Päädyin tilaamaan kiikareiden kaveriksi Cullman magnesit -532 jalustan Cullman Alpha 9000VH -videopään. Jalusta tuntuu ainakin omaan käteen erittäin tukevalta. Oikeastaan oman kaukoputken jalusta tuntuu hyvin huteralta tämän rinnalla. Säätövaraa on myös riittävästi, joten pitemmätkin ihmiset pääsevät kyyristelemään kiikarin alle. Pakettiin kuului myös kantokassi jalustalle.¨

           Homma toteutettiin siten, että pieni ryhmä tuli kerralla kokeilemaan kiikareiden pystytystä. Tällä välin muiden tehtävä oli etsiä netistä erilaisia kiikari-/kaukoputkipaketteja. Hintaraja oli 700 euroa ja tällä hinnalla piti löytyä valmis setti. Joustovaraa oli satanen suuntaan ja toiseen.

Kiikareiden kokoaminen sujui mallikaasti, eikä uhkaavia tilanteita kiikareiden käsittelyssä ollut. Kaikki ryhmät saivat näppärästi kiikarit kiinni jalustaan ja jalustan oikealla katselukorkeudelle.

Vielä ennen joulua olisi tarkoitus mennä ulos kurkistelemaan taivasta kiikareiden läpi. Tämän toteuttaminen on tietysti hieman haasteellista. Havaintoajankohtaa ei voi hirveän aikaisin lyödä lukkoon, mutta toisaalta tämä kuuluu asiaan.

Ensi viikolla mennään kolmannen ryhmän kanssa tähtitornille ja ainakin tällä hetkellä ennusteet lupaavat hyviä kelejä.

Sain uudistettuja nettisivuja ja luotua facebook- ja twitter tilit. Käykäähän tykkäämässä. www.aikajaavaruus.net 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti