torstai 7. marraskuuta 2013

Vierailu torniin

Tähtitieteen kurssilla olemme edenneet yhä vahvemmin teoriasta käytäntöön! Kävimme kahden ryhmän kanssa vierailulla Tampereen URSAn tähtitornissa Kaupissa. Itselleni torni oli jo entuudestaan tuttu useiden hyvien kurssien ansiosta. Hienoa, että talkoohengellä pystytään pyörittämään näin hienoa organisaatiota.
         
Vierailut olivat myös itsessään onnistuneita. Harva
ihminen vierailee elämänsä aikana tähtitornissa ja vielä harvempi pääsee tutustumaan tuhansien eurojen arvoisiin havaintovälineisiin. Pienenä miinuksena reissuilla oli suomalaisten tähtiharrastajien Akilleen kantapää, havaintosää. Matkalla tornille taivas oli vielä suhteellisen selkeä, mutta kiivetessä torniin ylös Ukko ylijumala näytti kyntensä ja puhalsi pilvet taivaalle. Tämä varmasti oli monen oppilaan mielestä pettymys, mutta toisaalta on hyvä oppia, että tämä asia kuuluu tähän harrastukseen. Nyt jäi jotain hampaan koloonkin ja tornille on syytä retkeillä myös toisen kerran.
                       

Retki tornissa muodostaa hienon kokonaisuuden. Ensin kiivetään portaat ylös ja matkan varrella käydään läpi maailmankaikkeuden historia aina lähimmistä planeetoista kaukaisiin protogalakseihin. Ylhäällä käydään ensin ihmettelemässä tasanteella taivaan ihmeitä ja tämän jälkeen kiivetään itse kupoliin tutustumaan seuran pääputkeen.

Vierailu päättyy esitykseen auditoriossa, jossa tutustutaan yötaivaan ihmeellisyyksiin Stellarium-ohjelman avulla. Kaiken kaikkiaan vierailu muodostaa ehyen paketin, jossa käsitellään tähtitiedettä monella eri tavalla.


Koulussa ollaan tunneilla pohdittu videon avulla aikaa ja sitä, mitä se oikeastaan on. Tällaiset perustavaa laatua olevat kysymykset kirvoittavat yleensä ne parhaimmat keskustelut. Opettajakin oppii lähestymään asioita monelta erilaiselta kantilta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti