torstai 25. huhtikuuta 2013

Esittely

Kesä lähestyy ja tähtikelit heikkenevät kovaa vauhtia. Iltojen valostuessa on hyvä hetki aloittaa avaruusaiheinen blogi.

Ehkä aluksi on hyvä kertoa hieman taustaa. Ruudun toiselta puolelta löytyy yläkoulussa työskentelevä luonnontieteiden opettaja. Kokemusta työstä ei vielä hirveästi ole, mutta intoa sitäkin enemmän. Tässä vaiheessa voi sen jo todeta, että oikealla alalla ollaan. Mikään ei voita sitä fiilistä, kun näkee nuoren säihkyvät silmät tämän oppiessa jotain uutta. Toki kaikkia ei aina voi samat jutut kiinnostaa ja välillä meininki luokassa muistuttaa enemmän sirkusta kuin oppituntia. Tästä huolimatta tämä työ on mahtavaa ja erittäin palkitsevaa.

Luonnontieteiden opettaja on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että oppilaat ovat yleensä lähtökohtaisesti asiasta kiinnostuneita. On mukava päästä tekemään jotain käsillään ainaisen vihkotyöskentelyn sijaan. Niinkin pieni asia, kuin liuoksen värin vaihtuminen koeputkessa on monen oppilaan mielestä huisin jännää. Toisaalta ymmärtäähän sen, sillä on se sitä opettajastakin.

Luonnontieteistä päästään itse asiaan, tähtitieteeseen. Aihe on ollu aina mielenkiintoinen ja yliopisto-opiskelun myötä on joku kurssikin tullut käytyä. Yliopiston jälkeen on tietoa tullut ahmittua niin netistä kuin kirjoistakin. Tänä talvena on myös ensimmäistä kertaa päässyt itse kurkistamaan oman putken okulaarin läpi. Se fiilis, kun kuu osuu näkökenttään on jotain todella hienoa.

Olen onnekas, sillä koulussani on mahdollista tarjota erilaisia valinnaisia kursseja. Tähtitieteen opetuksella on koulussa pitkät perinteet ja sukupolven vaihdoksen myötä olen iloinen voidessani jatkaa tätä perinnettä. Lyhyen opettajan urani aikana olen jo huomannut sen, että avaruusaiheet käsitellään hyvin pintapuolisesti. Tavanomaisin tapa on tehdä jokin pieni esitelmä jostakin planeetasta. Ei välttämättä kovin motivoivaa. Aiheena avaruus on erittäin sopiva opetettavaksi kokonaisuudeksi. Lähestymistapoja on monia ja nykyään internet ja tietokoneet ovat tulleet opettajan avuksi.

Tämän blogin tarkoituksena on siis kertoa, millaista on suunnitella tähtitiedettä käsittelevä kurssi ja toisaalta puida oppilaiden fiiliksiä kurssin edetessä. Toisaalta tänne voi kirjotella myös jotain omista havaintoreissuista ja pohtia yleisesti maailmankaikkeutta ja sen ilmiöitä. Toimii tämä myös päiväkirjana itselle.

Nyt kun kesä kolkuttaa ovella ja oppitunnit ovat tältä lukuvuodelta lähes ohitse, tuntuu ensi syksyn tunnit melko kaukaiselta asialta. Suunnittelutyö on kuitenkin mukava aloittaa ajoissa, sillä on onhan hyvin suunniteltu jo puoliksi toteutettu.

Tervetuloa seuraamaan blogia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti